יופיטר ירחים מבצעים השבוע ריקוד צל קוסמי

ליקוי חמה משולש על צדק, אוקטובר 2013

שלושה מירחיו של יופיטר מטילים את צלליהם בו זמנית על הפלנטה מתחתיהם ביום שישי בלילה ושבת בבוקר, ה -11 וה -12 באוקטובר. תאר לעצמך את השמש העולה על כתף שמאל שלך, וגורמת לשלושת הירחים משמאל להטיל את צלליהם על הפלנטה אל נכון, וגורם ליקויי שמש בשלושה מיקומים שונים בצדק. (אשראי תמונה: תוכנת לילה כוכבים )



שלושה מהירחים הגדולים של יופיטר יטילו את צלליהם בו זמנית על הפלנטה שמתחתיהם ויוצרים שלושה ליקויי שמש במקביל: אירוע קוסמי נדיר.



ליקוי חמה קורה כאשר ירח מטיל את הצל שלו על הפלנטה שמתחתיו. עבור משקיפים הנמצאים במקום בו הצל נופל, השמש נראית חסומה לחלוטין על ידי הירח. לפעמים, שומרי שמיים יכולים אפילו לראות את הבולטות והקורונה סביב הירח הסוגר.

במערכת כדור הארץ-ירח, כדור הארץ הוא יעד קטן למדי והירח שלו רחוק, ולכן נדיר שצל הירח נופל על כדור הארץ. בממוצע זה קורה בערך פעמיים בשנה, וקוטר הצל על פני כדור הארץ די קטן, רק כמה מאות קילומטרים. כדי לראות ליקוי חמה, אתה צריך להיות בדיוק במקום הנכון, שם צל הירח נופל. הליקוי הבא על פני כדור הארץ יתרחש ב -3 בנובמבר [. ירחי צדק הגליליים (ספירה לאחור) ]



מכיוון שמסלולו של הירח מוטה ביחס לכדור הארץ, רוב הזמן צל הירח עובר מעל או מתחת לכדור הארץ, ולא קורה ליקוי חמה.

אצל צדק המצב שונה. לצדק יש ארבעה ירחים גדולים: Io, Europa, Ganymede ו- קליסטו . אלה קרובים יחסית לצדק וענקית הגז גדולה בהרבה מכדור הארץ.

כתוצאה מכך, צללי ירחי צדק חוצים את פניו בתדירות גבוהה מאוד. הירח הפנימי ביותר Io גורם לליקוי על צדק אחת ל -1.8 ימים (42 שעות). אפילו הירח החיצוני ביותר, קליסטו, הנוסע לאט הרבה יותר, אמור לגרום לליקוי כל 17 ימים, אך הוא עושה זאת בתדירות נמוכה יותר מכיוון שכמו הירח שלנו, הצל שלו לפעמים עובר מעל או מתחת לצדק.



אז אם ליקויי צדק קורים לעתים קרובות מאוד, מדוע שלא נראה יותר מהם?

העיתוי חייב להיות בדיוק נכון. Io עלול לגרום לליקוי צדק כל 42 שעות, אך הליקוי עצמו נמשך רק קצת יותר משעתיים. כמו כן, הצל של איו קטן מאוד; אתה צריך טלסקופ עם צמצם של לפחות 90 מ'מ כדי לראות אותו. אם אתה לא מחפש את זה, אתה כנראה לא תראה את זה בכלל. כמו כן, בגלל סיבוב כדור הארץ, צדק נמצא מתחת לאופק במחצית הזמן, ולעתים קרובות אבוד בשמי אור היום.

אם צללי ירחיו נופלים לעתים קרובות כל כך על צדק, מה הסיכוי ששני צללים ייפלו בו זמנית? די טוב, מסתבר. הדבר נכון במיוחד מכיוון שיש תהודה בין מסלולי ירחיו של צדק. תקופת המהפכה של אירופה כמעט כפולה מזו של יו, ושל גנימד כמעט ארבע פעמים. רק קליסטו לא עומד בקצב הלוויינים הפנימיים.



כתוצאה מכך, מעברי צל כפול מתרחשים בדרך כלל בקבוצה. הקבוצה הנוכחית התחילה במעבר כפול של Io ו- אֵירוֹפָּה הצללים ב -28 בספטמבר ויימשכו כל כמה ימים עד ה -13 בנובמבר.

הנדיר מבין כל אירועי מעבר הצללים הוא כאשר שלושה צללים חוצים את פניו של יופיטר בו זמנית, וזה יקרה ביום שישי בלילה (11 באוקטובר) עד לשבת בבוקר.

בשל מיקומו הנוכחי של צדק, אירוע זה נראה בעיקר בחלק המזרחי של צפון אמריקה. האירוע בעיצומו כאשר צדק קם בסביבות חצות בחוף המזרחי, אך הוא נגמר לחלוטין עד צדק החוף המערבי. להלן זמני האירועים שיש לחפש - כמה אירועים מתרחשים לפני צדק קם:

  • 23:12. EDT (0312 באוקטובר 12 GMT) - הצל של קליסטו נכנס
  • 23:24. EDT (0324 באוקטובר 12 GMT) - הצל של אירופה נכנס
  • 12:32 EDT (0432 GMT) - הצל של יו נכנס:שלושת הצללים נראים לעין
  • 01:37 EDT (0537 GMT) - עלי צל של קליסטו
  • 02:01 EDT (0601 GMT) - עלי הצללים של אירופה
  • 02:44 EDT (0644 GMT) - עלי הצל של איו

שימו עין על הירחים עצמם, כי הם יתחילו לחצות גם את הדיסק של צדק: Io בשעה 01:48 EDT (0548 GMT) ואירופה בשעה 2:02 EDT (0602 GMT). יש בונוס נוסף בנקודה האדומה הגדולה שעוברת גם היא בשלב זה. זה עוזר לדמיין את תנועות הירחים בתלת מימד, כאשר נראה שהשמש מגיעה מעבר לכתף השמאלית שלך. לפעמים אתה מקבל אפקט כמעט תלת מימדי כשהירחים מטילים את צלליהם על כדור הארץ שמתחתיו.

אם אתה מתגעגע לאירוע זה, בהמשך החודש יהיו שלושה מעברי צל כפולים הנראים לאורך רוב צפון אמריקה בין התאריכים 16 עד 17, 18 עד 19 ו -25 עד 26. בכל מקרה, האירועים מתרחשים בעיקר לאחר צדק עולה סביב חצות בדייט הראשון, אז זה הלילה שעליך לסמן בלוח השנה שלך. זכור שהתאריך משתנה בחצות.

מאמר זה נמסר ל- demokratija.eu על ידי חינוך לילה כוכב , המוביל בפתרונות תכניות לימוד של מדעי החלל. עקוב אחר Night Starry בטוויטר @StarryNightEdu . עקוב אחרינו @Spacedotcom , פייסבוק ו Google+ . מאמר מקורי בנושא demokratija.eu .